YDS Nedir?

1 . GENEL BİLGİLER
Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı ve sınav soruları, ÖSYM tarafından düzenlenmektedir. Sınav, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimlerialanlarında İngilizce dilinde yapılacaktır.
Sınava; yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyenler, yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden dil yeterliliği puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar başvurabilir.
Sınavın uygulanmasında ve sonuçların değerlendirilmesinde aday tarafından verilen bilgiler esas alınacağından, adayın başvuru esnasında verdiği bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık sebebiyle doğacak sonuçlardan aday sorumlu olacaktır. Adaylar, beyan ettikleri bütün bilgilerinden sorumludurlar. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir. Eksik veya yanlış bilgilerden adayların yararına doğacak sonuçlar geçersiz sayılır, zararına olacak sonuçlar düzeltilmez. Adayın, verdiği bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlıktan doğacak sonuçlarla ilgili itirazları dikkate alınmaz.
Sınavın ve sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için adayların bu kılavuzdaki tüm kurallara ve sınav kurallarına (Ek-1) uyması zorunludur. Kurallara uymayan adayların sınavı geçersiz sayılır. Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı saptanan adayların sınav sonuçlarından doğan hakları geçersiz sayılacaktır.
Başvuru yapıldıktan sonra herhangi bir nedenle başvurusunu geri çeken veya başvurusu reddedilen veya başarısız olan adaylar, yeni başvurularını en erken bir sonraki sınav döneminde yapabilirler. Bir sınav dönemi için yapılan başvuru, sonraki dönemler için geçerli değildir.
Sınav evrakı (soru kitapçıkları, cevap kâğıtları ve sınav tutanakları) 2 (iki) yıl sonra imha edilir. Her türlü sınav evrakının aslı veya sureti, yargı organlarının aksi kararları olmadıkça, aday dâhil hiçbir kişi ya da kuruma gösterilmez ve verilmez.
Sınavla ilgili olarak alınan yeni kararlar ve gerekli görülen değişikliklere ilişkin bilgiler "https://www.osym.gov.tr/TR,10188/duyurular.html" internet adresi üzerinden kamuoyuna duyurulacaktır. Bu nedenle, ilgililerin söz konusu adresi sık sık kontrol etmeleri yararlarına olacaktır. Bu adresteki duyurular, adaylara tebliğ hükmündedir.
YDS Nedir? YDS Ne İşe Yarar?
YDS Sınavı, ülkemizde Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) talimatı ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavıdır.
Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Üniversitelerarası Kurul Dil Sınavı (ÜDS) ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavının (KPDS) yerine getirilmiş ortak sınavdır.
YDS, yabancı dil bilgisini gramer, okuma, anlama ve kelime bilgisi açısından ölçen çoktan seçmeli test yöntemi ile yapılan sınavdır.
YDS Sınavı, ülkemizde yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavıdır.
YDS Sınavına Kimler Başvurabilir? YDS Sınavına Kimler Girebilir?
Yabancı Dil Sınavına (YDS) aşağıdaki adaylar başvurabilir;
Üniversitelerde Doçentlik, Doktora ve Sanatta yeterlilik isteyen adaylar
Yüksek lisans programlarına girecek üniversiteden lisans derecesi ile mezun olan adaylar
Üniversitelerde lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta olan üniversite öğrencilerinden yüksek lisans veya doktora programlarına devam etmek isteyen adaylar
Herhangi bir kamu kuruluşunda çalışan ve dil tazminatı veya yurtdışı görevlendirme nedeni ile yabancı dil bilgisi seviyesi belgesine ihtiyaç duyan adaylar
Özel sektörde çalışan (bankalar v.s.gibi) ve yabancı dil tazminatından faydalanmak isteyen adaylar
TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) veya DUS (Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı) sınavlarına girecek adaylar
Kamu personeli olmak amacı ile KPSS’ye girecek adaylardan başvuracakları kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyen adaylar.
YDS’den kaç puan almalıyım?
– Doçent Adayları için: 100 üzerinden en az 65 Puan,
– Doktora ve sanatta yeterlilik çalışmasına başvuracak adaylar için: en az 55 puan alınması gerekir.
– KPSS yabancı dile girmesi gerekenler de bu sınava katılacak, kpss puan türü belirlenirken bu sınavdan aldıkları puan da dikkate alınacaktır.
– Öğretim üyesi dışında Öğretim elemanı kadrolarına girebilmek için en az 50 puan
– Öğretim elemanı kadrosuna girilecek Üniversitede Yabancı dil kullanılıyorsa en az 80 puan
– Diğer kadrolar için alınması gereken puanlar, kurumlar tarafından belirlenecektir.
– Yabancı dil tazminatından faydalanmak isteyen adaylar için gereken puanlar çalıştıkları kurumlar tarafından belirlenecektir.
Bize Ulaşın